Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Aktuellt

Föreställningar under festivalen

12 oktober, 2019 | By |

Flodgudinnan med Teaterfolket, Hedemora

I flodlandet är allt väl, barn och vuxna lever i fred med sin skog, flod och varandra tills en man reser sig upp vid lägerelden en kväll och säger att han inte orkar känna all den smärta som det innebär att vara människa. Han och många andra vuxna dricker glömskans vatten och får mycket bråttom med att vara lyckliga och de glömmer allt annat.

Utvandrarna med Änglarna, Köping

I mitten av 1800-talet var Jorden i Sverige mager och stenig, det rådde svält och fattigdom. De här är berättelsen om några av dom människor som tog beslutet att lämna sina hem för att söka ett bättre liv i ett främmande land. Det här är historien om Karl Oskar och Kristina.
Som första grupp inom LSS har Änglarna fått tillåtelse att dramatisera Wilhelm Mobergs Utvandrarna. Premiär kommer att bli hösten 2020 och på festivalen visar vi delar ur första akten. 

Sirkustrøbbel og andre pølsesorter med Integretto, Trondheim

Sirkustrøbbel og andre pølsesorterer en timeslang farse i ekte Commedia Del Arte stil. Vi møter den griske sirkusdirektøren Pantalone og hans bortskjemte døtre Clerish og Clerash. De er ute etter å gifte seg, men det er ikke så mange menn som er villige. Når sirkushesten blir syk kommer det tre professorer for å gjøre den frisk. Vil hesten noen sinne bli frisk? Blir jentene gift? Og hvem er denne dikteren Silvio som kommer til byen? Det er duket for forviklinger, matkalas og kjærlighet.

Korvgubbens minne med Älvateatern, Lidköping

Korvgubben minns tillbaka på sin resa genom att titta i sitt fotoalbum, med sång, dans, musik och teater följer vi korvgubben ut i vida världen där han möter många fina människor, följ med du också.

 

 

Ändringar i programmet

3 oktober, 2019 | By |

Det kommer bli lite ändringar i programmet. Tyvärr har Surra fått förhinder och kan inte längre komma till årets festival. Så det kommer bli ändringar både bland föreställningar och kursutbud. Det är inte riktigt klart ännu om det kommer bli en ny föreställning som ersätter Surra.

Men när det gäller kurserna så blir det Clown med Kjersti Webb. Dans med Pernilla Dahlstrand. Drama och improvisation med Therese Takalo.

Foto från Änglarnas föreställning Utvandrarna

Kurser under festivalen

23 september, 2019 | By |

Som deltagare kan du gå på två olika kurser. Kursen på fredag är kl 15-16.30 och på lördagen kl 14-15.30. Du anmäler dig på en kurs på fredagen och en annan på lördagen.

Det kommer vara dans, fysisk teater och improvisationsteater: Dans med Pernilla Dahlstrand. Fysisk teater med Teater Surra. Drama och teaterlek med Therese Takala. Se mera information under fliken för Kurser.

På lördag morgon kommer varje grupp ha förberett två övningar var som de leder alla andra i. Och på söndag morgon är det uppvärmning som Teaterfolket leder.

Älvateatern från Lidköping

25 augusti, 2019 | By |

Älvateatern från Lidköping kommer. Det ska bli härligt att träffa det gänget igen! Vi ser med spänning fram emot deras föreställning!

Surra till festivalen

14 maj, 2019 | By |

Underbara Surra från Stockholm kommer på festivalen. De har en fysisk spelstil och spelar ofta med masker. Teater Surra har haft kurser på tidigare festivaler och delat med sig av sin kunskap. Surra fick också priset Årets Drake 2015. Priset delas ut till grupper eller organisationer som främjar och utvecklar scenkonsten, där utövarna har olika funktioner.

Integretto från Norge kommer

14 maj, 2019 | By |

Integretto från Sjiraffen Kulturcenter i kommer till Draken i höst. De firar 30-års jubileum och en del av deras firande är att komma till Scenkonstfestivalen Draken. Det är med stor glädje vi ser fram emot att ha de på festivalen igen. Den färgstarka bilden som ligger på hemsidans första bild är från Integrettos förra föreställning.

Änglarna från Köping

18 februari, 2019 | By |

 

Vi har glatt tagit emot den första anmälan till Scenkonstfestivalen Draken hösten 2019. Det är Änglarna från Köping som anmält sig. De planerar att visa delar av sin kommande föreställning Utvandrarna som är baserat på Wilhelm Mobergs roman.

Handlingen utspelar sig i mitten av 1800 talet. Berättelsen kretsar kring några människor som av olika anledningar tar beslut att lämna Sverige för att utvandra till Amerika. Man får följa Karl Oskar, Kristina, Danjel, Ulrika och Robert samt människor runtikring dem i deras beslut samt på resan mot det nya landet.

Änglarna är en daglig verksamhet. Köpings kommun köper tjänsten av Hagateatern som är en ideell amatörteaterförening. De arbetar två dagar i veckan och gör större uppsättningar vartannat år.

Välkomna den 18-20 oktober 2019

13 maj, 2018 | By |

Teaterfolket i Hedemora hälsar välkomna

Teaterfolket i Hedemora hälsar välkomna

Det är dags att ses igen!

Den Nordiska Scenkonstfestivalen Draken välkomnar grupper och enskilda deltagare till Hedemora den 18-20 oktober 2019. Dela med er av föreställningar, gå på kurser, delta i intressanta möten och samtal.

Vi hade den första festivalen 2011. Sedan dess har mycket hänt i Norden när det gäller scenkonst för utövare med funktionsvariationer och inkluderande grupper. Det finns nya projekt, samarbeten, nätverk och festivaler. På Scenkonstfestivalen Draken ligger gruppernas utbyten i centrum, att se varandras föreställningar, att träffas och att utbyta erfarenheter. Boka in helgen och börja planera för deltagandet.

Nästa festival

16 april, 2017 | By |

Det kommer inte att  bli någon festival hösten 2017. Men ge inte upp, vi kommer tillbaka! Du får gärna kontakta oss och ge önskemål och kommentarer inför nästa festival.foto-johan-kalls

Artikel om Scenkonstfestivalen Draken

19 november, 2015 | By |

Läs om Festivalen 2015 i Teaterforum

teaterforum_draken